Bolognese w greckim stylu

W każdej chwili możesz wybrać się w śródziemnomorską podróż nie wychodząc z własnej kuchni i wypróbuj przepis na wyborne bolognese w greckim stylu. Musisz wiedzieć, że tę nietypową odsłonę popularnego włoskiego przepisu przygotujesz bardzo szybko – na twoim talerzy będzie już po 30 minutach gotowania. Poniżej znajdziesz przepis oraz porady, dotyczące spaghetti bolognese w greckim stylu.

Zacznijmy od tego bogata w smaku potrawa będzie idealna zarówno na obiad, jak i na kolację. Przede wszystkim by ją zrobić, zacznij od przyrządzenia podstawowej wersji sosu bolognese. Generalnie rzecz ujmując potrzebujesz do tego mięsa mielonego i pomidorów z puszki oraz aromatycznych dodatków jak czosnek i przyprawa Knorr. Musisz także wiedzieć, że niepowtarzalny grecki smak uzyskasz dodając do gotującego się bolognese słodkie pomidorki cherry oraz czarne oliwki (jeśli nie masz czarnych, zastąp je zielonymi). Doskonałym pomysłem jest podawanie tego pysznego sosu ze swoim ulubionym makaronem, ugotowanym al dente. Aby podkręcić jego smak oraz kolor i na koniec posyp go posiekaną natką pietruszki lub wykorzystaj inne świeże zioła. Smacznego!

Przede wszystkim zanim weźmiemy się za przygotowanie Bolognese w greckim stylu musimy zadbać koniecznie o odpowiednie składniki. Musisz zaopatrzyć się w mięso mielone wieprzowe (około czterysta gram), najlepiej kup je w pobliskim sklepie mięsnym. Poza tym powinieneś kupić także jedno opakowanie Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, jedno opakowanie pomidorów z puszki (czterysta gram), dziesięć sztuk czarnych oliwek, sto dwadzieścia gram pomidorków cherry, dwa ząbki czosnku, jedną cebulę, dwie łyżki oleju oraz  pół szklanki wody. Pamiętaj aby warzywa kupić w pobliskim warzywniaku, a nie w supermarkecie, ponieważ dzięki temu Twoje danie będzie bardziej zdrowe i smaczne.

Gdy zrobisz odpowiednie zakupy to pora zabrać się za gotowanie. Najpierw obierz cebulę, i pokrój ją w paski. Potem obierz czosnek i pokrój go w plasterki, a pomidorki i oliwki na pół. Następnie podsmaż mięso mielone razem z czosnkiem, do czasu, aż będzie rumiane. Kolejnym krokiem powinno być nastawienie wody na makaron oraz ugotowanie makaronu al dente. Potem do mięsa dodaj posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, a następnie dodaj Fix Knorr oraz pół szklanki wody. Gdy to zrobisz to wszystko wymieszaj i gotuj przez około dziesięć minut. Na samym końcu dorzuć do sosu pomidorki oraz oliwki,  potem gotuj jeszcze przez dwie do trzech minut. Całość podawaj z makaronem, dla lepszego efektu oraz smaku możesz dodatkowo posypać sos świeżo posiekaną natką pietruszki. I gotowe! Smacznego!

 

Story Page