Faszerowana cukinia po włosku z mozzarellą

Cukinia smakuje wyśmienicie wypełniona farszem i zapieczona z serem mozzarella. Zazwyczaj w Polsce jemy cukinię w tradycyjny sposób, jako dodatek do zupy czy smażona w krążkach. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz wiedział, w jaki sposób przyrządzić pyszną, zdrową oraz pożywną faszerowaną cukinię po włosku z mozzarellą.

Często zdarza się, że zapominamy o tym, jak smacznym oraz zdrowym warzywem jest cukinia. Ponadto cukinia to warzywo, które doskonale komponuje się z innymi smakami i które możemy nadziewać, czym tylko zechcemy, a w połączeniach z niektórymi farszami nadziewana cukinia smakuje wprost wybornie. Przygotowywanie faszerowanej cukini to także idealna okazja dla początkującego kucharza albo kucharki, aby mógł się wykazać swoimi kulinarnymi umiejętnościami oraz kreatywnością. Warto sięgnąć po przepis na faszerowaną cukinię po włosku z mozzarellą, by zaskoczyć swoją rodzinę i ich podniebienia.

Nasz krótki poradnik rozpoczyna część dotycząca składników potrzebnych do przyrządzenia tego dania. Nie może w naszej kuchni zabraknąć: czterystu gramów mięsa mielonego wieprzowego. Spróbuj postarać się o mięso ze  sprawdzonego sklepu mięsnego. Będziesz także potrzebował jednego opakowania Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, dwie cukinie, jedną cebulę, czterysta gram pomidorów z puszki, 4 łyżki tartej mozzarelli oraz dwie łyżki oleju. Potrzebne będzie też pół szklanki wody. Gdy tylko masz taką możliwość to postaraj się kupić warzywa w pobliskim warzywniaku, a nie w dużym hipermarkecie, ponieważ wtedy Twoje danie będzie smaczniejsze oraz zdrowsze.

Najwyższa pora przejść jednak do konkretów. Gdy już skompletujesz zakupy to czas, by zabrać się za przygotowywanie faszerowanej cukinii po włosku z mozzarellą. Na początku mięso mielone wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą smaż przez około 8 minut, aż będzie rumiane. Potem do mięsa dorzuć posiekane pomidory wraz z sokiem i dodaj Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr oraz pół szklanki wody. Całość wymieszaj i duś, aż do momentu, gdy dobrze zgęstnieje. Oprócz tego farsz możesz dodatkowo wzbogacić świeżymi ziołami, np. bazylią. W tym samym czasie umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki oraz przetnij ją wzdłuż na pół. Gdy to zrobisz wyjmij pestki, używając na przykład łyżeczki. Następnie na tak przygotowaną cukinię nałóż farsz z uduszonego mięsa. Potem całość posyp serem i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C. W momencie, kiedy cukinia będzie już gotowa, wyłóż całość na talerz i ciesz się doskonałym i niepowtarzalnym smakiem cukini po włosku z mozzarellą. I gotowe! Smacznego!

 

 

Story Page