Faszerowane pomidory z ricottą

Pomidor smakuje wyśmienicie wypełniony farszem i zapieczony z serem ricotta. Zazwyczaj w Polsce jemy pomidora w tradycyjny sposób, jako dodatek do obiadu lub kładziemy go na kanapki. W tym artykule znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, w jaki sposób przyrządzić pyszne, zdrowe oraz pożywne faszerowane pomidory z ricottą. Co więcej, jest to danie odpowiednie dla wegetarian!

Niestety bardzo często zdarza nam się zapominać o tym, jak smacznym oraz zdrowym warzywem jest pomidor. Ponadto pomidor to warzywo, które doskonale komponuje się z innymi smakami i które możemy nadziewać, czym tylko zechcemy, a w połączeniach z niektórymi farszami nadziewane pomidory smakują po prostu cudownie. Podkreślmy, że przygotowywanie faszerowanych pomidorów to idealna okazja dla początkującego kucharza albo kucharki, aby mógł się wykazać swoimi kulinarnymi umiejętnościami oraz kreatywnością. Faszerowane pomidory z ricottą to nie tak znany przepis, ale naprawdę warto po niego sięgnąć, by zaskoczyć swoją rodzinę i ich podniebienia.

Potrawa nie powstanie jednak bez składników, rzecz to oczywista, dlatego zanim zajmiemy się przyrządzaniem faszerowanych pomidorów z ricottą musimy najpierw przygotować sobie odpowiednie składniki. W naszej kuchni nie może zabraknąć: stu gramów ryżu długoziarnistego. Jeśli tylko istnieje taka możliwość to postaraj się kupić ryż sypki, a nie pakowany w torebkach. Poza tym koniecznie musisz się zaopatrzyć także w jedno opakowanie Fix Arrabiata Knorr, szczyptę Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr, w osiem sztuk średniej wielkości pomidorów, jedną paprykę, jedną cukinię, jedną cebulę, dwa ząbki czosnku oraz dwie łyżki oleju. Potrzebne będzie też sto pięćdziesiąt mililitrów wody. Jeżeli tylko masz taką możliwość to postaraj się kupić warzywa w pobliskim warzywniaku, a nie w dużym hipermarkecie, ponieważ wtedy Twoje danie będzie smaczniejsze oraz zdrowsze.

Czas przejść jednak do konkretów. Po skompletowaniu zakupów pora na to, aby zabrać się za przygotowywanie faszerowanych pomidorów z ricottą. W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Następnie cebulę, paprykę i cukinię pokrój w kostkę. Potem na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, a następnie dodaj cebulę, paprykę i cukinię. Po tych czynnościach podsmażone warzywa połącz z ryżem i dopraw do smaku odrobiną Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr oraz pieprzem. Kolejno przejdź do pomidorów. Zetnij ich czubki i wydrąż gniazda, a sok przełóż do miseczki – przyda się później. Następnie umieść w tak wydrążonych pomidorach farsz. Na wierzch dodaj łyżkę ricotty i przykryj pomidora odciętym plastrem. Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym. Potem Fix Arrabiata Knorr wymieszaj z 150 ml wody i wydrążonymi kawałkami pomidora. Całość zagotuj. Wlej tak przygotowany sos do naczynia i piecz w nagrzanym do dwustu stopni Celsjusza piekarniku przez dwadzieścia minut. Finito!

 

 

Story Page