Faszerowane ziemniaki z mięsem i pomidorami

Faszerowane ziemniaki z mięsem i pomidorami to danie, które jest naprawdę smaczne i warto zrobić je w swoim domu. My Polacy uwielbiamy ziemniaki, uwielbiamy mięso oraz warzywa. Tak wygląda tradycyjny, polski obiad. Natomiast faszerowane ziemniaki z mięsem i pomidorami to idealne połączenie wszystkich składników, które występują w przeciętnym, polskim obiedzie. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak przyrządzić pyszne i pożywne faszerowane ziemniaki z mięsem i pomidorami.

Zacznijmy od tego, że wbrew pozorom, ale przygotowanie faszerowanych ziemniaków z mięsem i pomidorami to nie jest aż tak trudne danie do zrobienia, jeśli mamy odpowiedni przepis i wiemy, jak się za to zabrać. Zdecydowanie dużym plusem tego dania jest to, że jest bardzo efektowne więc możemy nim zabłysnąć na każdej większej imprezie lub rodzinnym obiedzie. Na pewno nasi najbliżsi będą zadowoleni, a nam dostanie się kilka komplementów. Jak to mówią najedzony człowiek to szczęśliwy człowiek. Przejdźmy jednak do konkretów.

Zanim zabierzemy się do przygotowywania faszerowanych ziemniaków z mięsem i pomidorami to musimy przemyśleć co nam będzie konkretnie potrzebne, zrobić odpowiednią listę zakupów, a potem iść do sklepu. Na liście naszych niezbędnych składników na pewno znajdą się cztery, duże ziemniaki, trzysta gram mielonego mięsa wieprzowego, jedno opakowanie Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, czterysta gram pomidorów z puszki, jedna cebula, ząbek czosnku, pół natki pietruszki, osiemdziesiąt grama sera żółtego oraz olej do smażenia. Koniecznie pamiętaj jednak o tym, aby starać się kupować warzywa na targu lub w pobliskim warzywniaku, a mięso najlepiej kupuj w sklepie mięsnym.

Gdy zaopatrzysz się już we wszystkie składniki pora zabrać się za gotowanie. Przede wszystkim najpierw dokładnie umyj ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Gdy to zrobisz to odcedź i odstaw ziemniaki, po to, aby ostygły. Następnie przekrój ziemniak wzdłuż na pół i wydrąż część miąższu tak, aby powstały łódeczki. Potem na patelni podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, a po chwili dodaj mięso i smaż około osiem minut. Kolejnym krokiem będzie dodanie do mięsa posiekanych pomidorów z puszki razem z sokiem oraz Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr. Gdy to zrobisz to wrzuć również pozostały miąższ z ziemniaków, całość wymieszaj i smaż do momentu, aż wszystko porządnie zgęstnieje. Potem farsz dopraw posiekaną natką pietruszki i gotowy nakładaj do ziemniaczanych łódeczek. Generalnie zamiast żółtego sera możesz użyć oscypka, a jeśli chcesz wzbogacić smak farszu to dodaj do niego wędzony boczek. Na sam koniec posyp ziemniaki startym serem i zapiekaj je w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez około dziesięć minut. Wszystko podawaj na przykład z gęstą, kwaśną śmietaną. I gotowe! Smacznego!

 

 

Story Page