Faszerowany bakłażan à la gyros

Bakłażan smakuje wyśmienicie wypełniony farszem à la gyros i upieczony w piekarniku. Zwykle, w Polsce jemy bakłażana w tradycyjny sposób, jako dodatek do obiadu lub w na smażymy go na patelni. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, w jaki sposób przyrządzić pysznego, zdrowego oraz pożywnego faszerowanego bakłażana a la gyros. Przeczytaj koniecznie!

Zacznijmy od tego, że bardzo często zdarza nam się zapominać o tym, jak smacznym oraz zdrowym warzywem jest bakłażan. Oprócz tego, bakłażan to warzywo, które doskonale smakuje i które możemy nadziewać, czym tylko zechcemy, a w połączeniach z niektórymi farszami nadziewane bakłażany smakują po prostu świetnie. Trzeba stwierdzić, że faszerowany bakłażan to idealna okazja dla początkującego kucharza albo kucharki, aby mógł się wykazać swoimi kulinarnymi umiejętnościami oraz kreatywnością. Faszerowany bakłażan  à la gyros to dość znany i sprawdzony przepis, który naprawdę warto przetestować samemu.

Nim jednak zajmiemy się przyrządzaniem faszerowanego bakłażana à la gyros musimy najpierw przygotować sobie odpowiednie składniki. Najważniejszym jest, aby w naszej kuchni nie zabrakło czterystu gram mielonego mięsa wołowego. Jeżeli tylko istnieje taka możliwość to postaraj się kupić mięso w jakimś sprawdzonym sklepie mięsnym. Poza tym koniecznie musisz się zaopatrzyć także w jedno opakowanie Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, dwie łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr, w dwie sztuki bakłażana, dwa ząbki czosnku, jedną cebulę, czterysta gram pomidorów z puszki, jak również czterysta gram piersi z kurczaka oraz dwie łyżki oleju. Podobnie jeśli chodzi o warzywa, jeżeli masz taką możliwość to postaraj się je kupić w pobliskim warzywniaku, a nie w dużym hipermarkecie, ponieważ wtedy Twoje danie będzie smaczniejsze oraz zdrowsze.

Może przejdźmy jednak do konkretów. Całe zakupy mamy już skompletowane? Czas na to, aby zabrać się za przygotowywanie faszerowanego bakłażana à la gyros. Zacznij od posiekania cebuli oraz czosnku. W dalszej kolejności pokrój kurczaka w drobną kostkę i podsmażaj wszystko na patelni. Następnie dopraw mięso Przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Potem dodaj do mięsa posiekane pomidory z puszki razem z sokiem oraz Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr. Wszystko razem wymieszaj i duś aż do czasu, gdy sos porządnie zgęstnieje. Wykorzystaj ten czas na przygotowanie bakłażana. Umyj go dokładnie, odetnij końcówki i przetnij wzdłuż na pół. Wytnij małym nożykiem miąższ. Po wykonaniu wszystkich tych czynności nałóż gotowy farsz z kurczaka do tak przygotowanych bakłażanów. Zapiekaj całość przez piętnaście minut w 180 stopniach Celsjusza. W ten sposób przygotowanego bakłażana podawaj na przykład z sosem jogurtowym. Gotowe! Bon appetit!

 

 

 

Story Page