Zapiekana cukinia z pęczakiem po włosku

Trzeba przyznać, że cukinia smakuje wyśmienicie zapieczona z pęczakiem w stylu włoskim. Zwykle w Polsce jemy cukinię w tradycyjny sposób, jako dodatek do zupy czy smażona w krążkach. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak przyrządzić pyszną i pożywną zapiekaną cukinię z pęczakiem po włosku.

Zacznijmy od tego, że często zdarza się, że zapominamy o tym, jak smacznym oraz zdrowym warzywem jest cukinia. Dodatkowo cukinia to warzywo, które doskonale komponuje się z innymi smakami i które możemy nadziewać, czym tylko zechcemy, a w połączeniach z niektórymi farszami nadziewana cukinia smakuje wprost wybornie. Musisz wiedzieć, że przygotowywanie faszerowanej cukini to także idealna okazja dla początkującego kucharza albo kucharki, aby mógł się wykazać swoimi kulinarnymi umiejętnościami oraz kreatywnością. Poza tym warto sięgnąć po przepis na faszerowaną cukinię po włosku z mozzarellą, by zaskoczyć swoją rodzinę i ich podniebienia.

Generalnie rzecz ujmując, nasz krótki poradnik rozpoczyna część dotycząca składników potrzebnych do przyrządzenia tego dania. Zdecydowanie nie może w naszej kuchni zabraknąć: jednej sztuki piersi z kurczaka. Koniecznie spróbuj postarać się o mięso ze  sprawdzonego sklepu mięsnego. Oprócz tego będziesz także potrzebował jednego opakowania Fix Gulasz z kurczakiem Knorr, dwie cukinie, jedną cebulę, trzysta gram kaszy pęczak, sześć sztuk suszonych pomidorów, cztery łyżki startego sera żółtego, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki suszonej bazylii oraz cztery łyżki oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Dobrze będzie postarać się kupić warzywa w pobliskim warzywniaku, a nie w dużym hipermarkecie, ponieważ wtedy Twoje danie będzie smaczniejsze oraz zdrowsze.

Skompletowałeś zakupy. Teraz nadszedł na to czas, by zabrać się za przygotowywanie zapiekanej cukinii z pęczakiem po włosku. Zacznij od ugotowania pęczaka według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Następnie mięso, cebulę oraz suszone pomidory pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie i dodaj oregano oraz bazylię. Potem do garnka wlej 350 ml wody i żeby farsz był odpowiednio gęsty i dobrze doprawiony dodaj Fix Gulasz z kurczakiem Knorr. Wymieszaj wszystko razem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Następnie cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Gdy to zrobisz to napełnij cukinie przygotowanym farszem, posyp je startym serem i wstaw do nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza na dziesięć minut. Całość podawaj na ciepło. I gotowe! Smacznego!

 

 

Story Page