Gangsterskie spaghetti po sycylijsku

Trzeba przyznać, że spaghetti to najpopularniejszy chyba rodzaj makaronu na świecie. Przede wszystkim jednak te długie nitki dobrze komponują się zarówno z sosami mięsnymi, jak i tymi powstającymi jedynie na bazie pomidorów i warzyw. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak przygotować pyszne i pożywne spaghetti po sycylijsku. Przeczytaj koniecznie!

Zacznijmy od tego, że spaghetti posypuje się niemal zawsze parmezanem, jednak sekretnym składnikiem gangsterskiego spaghetti są filety anchois, czyli małe kawałki sardeli europejskiej, które dodają daniom słoności i rybnego aromatu. Musisz wiedzieć, że sycylijczycy chętnie sięgają po ryby, dlatego ten dodatek w spaghetti nie powinien dziwić. Co ciekawe smak makaronu podkręcić możesz również dzięki kaparom lub oliwkom, zależnie od preferencji – czarnymi lub zielonymi. Generalnie rzecz ujmując  gangsterskie spaghetti zyska charakteru dzięki dodatkowi sosu Tabasco, na bazie papryczek chili. Jednak nie należy jednak z nim przesadzić, łatwo przekroczyć jest granicę ostrości. Pamiętaj także o tym, aby makaron do spaghetti ugotować al dente.

Zabierzmy się więc do przygotowywania naszego gangsterskiego spaghetti po sycylijsku. Przede wszystkim musimy sporządzić sobie odpowiednią listę zakupów. Na pewno potrzebne nam będą dwa ząbki czosnku,  trzy pomidory, jedna cebula, jedna zielona papryka oraz pęczek natki pietruszki. Jeśli tylko mamy taką możliwość to kupmy warzywa w pobliskim warzywniaku lub na targu, ponieważ będą one wtedy na pewno lepszej jakości niż te z marketu, a co za tym idzie nasze danie również będzie smaczniejsze. Poza warzywami niezbędne nam także będzie 350 gram spaghetti, jedno opakowanie Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr, dwa filety anchois, dwie łyżeczki kapary, 150 gram zielonych oliwek, sos Tabasco, 400 mililitrów wody, 20 gram startego parmezanu oraz 30 mililitrów oliwy z oliwek.

Jak już zaopatrzymy się w niezbędne składniki to pora na przygotowanie naszego spaghetti po sycylijsku! Przede wszystkim najpierw koniecznie ugotuj makaron al dente w wodzie z kostką Knorr, po czym wszystko odcedź. Następnie cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w krążki oliwki, kapary oraz anchois. Potem pomidory pokrój w drobną kostkę i wraz z 400 mililitrami wody wymieszaj Fix Knorr, po czym wszystko dopraw Tabasco. Gdy to zrobisz to sos wlej na patelnię i posyp parmezanem. Kolejnym krokiem będzie dodanie gorącego makaronu do sosu. Następnie całość gotuj przez kilka minut tak, aby sos się zredukował, czyli zgęstniał. Spaghetti po sycylijsku podawaj posypany posiekaną natką pietruszki. I gotowe! Smacznego!

 

Story Page