Spaghetti Bolognese z cebulką

Jeśli nie masz czasu na urlop to wybierz się w kulinarną podróż. Aby to zrobić przyrządź na niedzielny obiad spaghetti bolognese z cebulką i opowiedz swoim bliskim historię o tym, jak dawno, dawno temu we włoskim miasteczku sporządzono gęsty, aromatyczny sos – z mielonego mięsa, boczku, warzyw, oliwy z oliwek i pomidorów. W dodatku był on tak smaczny, że wkrótce stał się słynny nie tylko w całej Italii, ale również poza jej granicami. Co ciekawe z biegiem czasu nauczono się, jak przyrządzać go w nieco prostszy i szybszy sposób, niż w oryginalnym przepisie. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego w jaki sposób przyrządzić spaghetti Bolognese z cebulką.

Trzeba przyznać, że tak oto sos ragù, wymyślony przez mieszkańców Bolonii, zmienił się w popularny sos bolognes. Oprócz tego dodać należy przy tym, że Włosi do tej pory trzymają się tradycyjnej receptury i podają ragù w pierwotnej wersji, wyłącznie z makaronem tagliatelle. Dodatkowo warto zaznaczyć, że zawsze gotują makaron al dente czyli "na ząb". Weź z nich przykład! Przejdźmy jednak do gotowania.

Przede wszystkim zacznijmy od niezbędnych nam składników do przygotowania spaghetti Bolognese z cebulką. Powinniśmy się na pewno zaopatrzyć w czterysta gram mielonego mięsa wieprzowego. Tutaj warto wspomnieć o tym, że mięso takie dobrze jest nabyć w sprawdzonym sklepie mięsnym aniżeli w supermarkecie. Dodatkowo przydadzą nam się na pewno również pomidory z puszki, marchewka oraz cebula. Warzywa również lepiej będzie kupić w pobliskim warzywniaku niż w markecie, ponieważ będą wtedy one lepszej jakości, przez co nasza potrawa będzie zdrowsza oraz smaczniejsza. Oprócz tego powinniśmy kupić także jedno opakowanie Fix Spaghetti Bolognese Knorr, zaopatrzyć się w dwieście gram makaronu spaghetti, sto gram sera żółtego, oraz w cztery łyżki oleju roślinnego.

Jeśli masz w swojej kuchni wszystkie wyżej wymienione składniki to pora wziąć się za prawdziwe gotowanie! Przede wszystkim najpierw wstaw wodę na makaron, ponieważ gotowanie makaronu będzie trwało najdłużej. Po wrzuceniu makaronu do wrzącej wody możemy zająć się krojeniem cebuli w drobną kostkę oraz starciem marchewki na tarce. Następnie pokrojoną cebulę oraz startą marchewkę lekko obsmaż. Potem dodaj do warzyw mięso i smaż je z warzywami, do czasu aż będzie suche. Gdy to zrobisz to dodaj na patelnię pomidory oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Następnie całość dokładnie wymieszaj oraz gotuj na wolnym ogniu przez około pięć do ośmiu minut. Ugotowany makaron podawaj z tartym serem oraz najlepiej z parmezanem. I gotowe! Smacznego!

 

 

Story Page