Spaghetti bolognese z warzywami

Trzeba wiedzieć, że przepis na spaghetti bolognese z warzywami to kulinarna podróż do przepełnionych smakiem oliwy i pomidorów Włoch. Jeśli masz tylko taką możliwość przygotuj we własnej kuchni wyśmienite, błyskawiczne spaghetti bolognese z warzywami. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący przygotowania spaghetti bolognese z warzywami.

Zacznijmy od tego, że sos bolognese często tworzy się na bazie mięsa, zazwyczaj mielonego, wieprzowo-wołowego oraz sosu pomidorowego ale w naszej wersji jest on wyłącznie z dodatkiem mieszanki warzyw. Generalnie rzecz ujmując w tradycyjnym włoskim sosie do makaronu nie może zabraknąć cebuli, czosnku oraz, o czym Polacy nie zawsze wiedzą, pokrojonego w kostkę seler naciowego. Dodatkowo smak pomidorowej passaty podkręca wlany do duszącego się sosu kieliszek czerwonego wina, które nadaje wyrazistości całej potrawie. Natomiast sprężyste nitki spaghetti ze słodkawym pomidorowym sosem sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację w gronie przyjaciół. Na koniec warto wspomnieć o tym, że spaghetti możesz posypać parmezanem, lub innym tartym serem długo dojrzewającym, i ozdobić listkami bazylii.

Jeżeli chodzi o składniki, w  które musisz się zaopatrzyć, aby przygotować spaghetti bolognese z warzywami to są nimi na pewno marchewka, łodyga selera naciowego, cebula oraz dwa ząbki czosnku. Warzywa zdecydowanie lepiej będzie kupić w pobliskim warzywniaku niż w markecie, ponieważ będą wtedy one lepszej jakości, przez co nasza potrawa będzie zdrowsza oraz smaczniejsza. Poza tym powinniśmy kupić, najlepiej w pobliskim, sprawdzonym sklepie mięsnym 500 gram mielonego mięsa wołowo-wieprzowego. Dodatkowo niezbędne dla nas będzie jedno opakowanie Fix Spaghetti Bolognese Knorr, 150 mililitrów czerwonego wina, 80 mililitrów oliwy z oliwek orz 500 mililitrów wody.

Gdy już zaopatrzymy się w niezbędne zakupy to najwyższa pora zabrać się za gotowanie. Najpierw posiekaj czosnek oraz cebulę, selera pokrój starannie w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj dokładnie na tarce. Potem wyjmij mięso z lodówki godzinę przed smażeniem, aby nabrało temperatury. Następnie w szerokim rondlu podsmaż delikatnie na oliwie wszystko warzywa, a po chwili dodaj do nich mięso. Gdy to zrobisz to smaż wszystko bardzo powoli oraz często mieszaj, aby nie zrobiły się niepotrzebne grudki. Natomiast kiedy mięso nabierze koloru to wlej wino i poczekaj aż połowa odparuje. Potem wymieszaj Fix Knorr z 500 mililitrami wody i wlej do mięsa. Wszystko duś około 20 minut, aż do czasu, kiedy sos zgęstnieje. Całość podawaj z makaronem spaghetti, ale gotując makaron pamiętaj, aby stosować się do zaleceń producenta i ugotować go al dente, wtedy potrawa będzie smaczniejsza.

 

 

Story Page