Zielone spaghetti z grzankami

Podejrzewam, że niemal każdy przyzna iż spaghetti to chyba najpopularniejszy rodzaj makaronu na świecie. Nie da się ukryć, że te długie nitki dobrze komponują się zarówno z sosami mięsnymi, jak i tymi powstającymi jedynie na bazie pomidorów i warzyw. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak przygotować pyszne i pożywne zielone spaghetti bolegnese z grzankami. Przeczytaj koniecznie!

Zacznijmy od tego, że słynny sos ragù, wymyślony przez mieszkańców Bolonii, zmienił się w popularny sos bolognes. Co ciekawe Włosi do tej pory trzymają się tradycyjnej receptury i podają ragù w pierwotnej wersji, wyłącznie z makaronem tagliatelle. Koniecznie trzeba także zaznaczyć, że zawsze gotują oni makaron al dente czyli "na ząb". Dlatego weź z nich przykład! Mało tego, dodatkowym plusem włoskiego spaghetti bolognese jest to, że możemy podawać je na różne sposoby oraz z różnymi dodatkami. Doskonałym i ciekawym pomysłem jest przygotowanie oraz zaserwowanie zielonwego spaghetti bolognese z grzankami.

Żeby jednak móc cokolwiek przygotować musimy najpierw stworzyć odpowiednią listę zakupów. Wśród niezbędnych składników na pewno znajdą się  makaron spaghetti (czterysta gram), jedno opakowanie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr, pięć tostów pszennych, śmietana 26% (sto mililitrów) oraz woda (dwieście mililitrów). Dodatkowo powinniśmy się zaopatrzyć w kilka posiekanych liści świeżego szpinaku albo w 50 gram mrożonego, w dwie łyżki posiekanej pietruszki, dwie łyżki koperku, dwie łyżki szczypiorku, jedną łyżkę posiekanego oregano, w jeden ząbek czosnku oraz trzy łyżki oliwy z oliwek.  Jeżeli chodzi o szpinak, pietruszkę, koperek czy szczypiorek to postarajmy się kupić je w pobliskim warzywniaku albo na targu, ponieważ na pewno będą one lepszej jakości niż te z supermarketu, a dzięki temu smak naszej potrawy będzie lepszy, a my chociaż odrobinę zdrowsi.

Gdy już uzupełnimy wyposażenie naszej kuchni o niezbędne nam  produkty to najwyższa pora wziąć się za gotowanie. Przede wszystkim najpierw dokładnie obierz czosnek, a potem natrzyj nim tosty, które potem pokrój w kostkę, tylko bez skórki. Następnie makaron ugotuj w ten sposób, aby był al dente. Gdy to zrobisz to połóż tosty na posmarowanej tłuszczem blasze i piecz je w piekarniku przez czas około ośmiu minut. Kolejnym krokiem jest rozmieszanie Fix Knorr razem z wodą i śmietaną. Następnie doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień oraz gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec wymieszaj makaron z Fixem Knorr ze szpinakiem i ziołami. Całe danie podawaj posypane grzankami. I gotowe! Smacznego!

 

 

Story Page