Ziołowe spaghetti bolognese z soczewicą

Nie da się ukryć, że spaghetti to chyba najpopularniejszy rodzaj makaronu na świecie. Trzeba przyznać, że te długie nitki dobrze komponują się zarówno z sosami mięsnymi, jak i tymi powstającymi jedynie na bazie pomidorów i warzyw. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak przygotować pyszne i pożywne ziołowe spaghetti bolegnese z soczewicą. Przeczytaj koniecznie!

Zacznijmy od tego, że sos ragù, wymyślony przez mieszkańców Bolonii, zmienił się w popularny sos bolognes. Poza tym dodać należy przy tym, że Włosi do tej pory trzymają się tradycyjnej receptury i podają ragù w pierwotnej wersji, wyłącznie z makaronem tagliatelle. Dodatkowo warto zaznaczyć, że zawsze gotują makaron al dente czyli "na ząb". Weź z nich przykład! Dodatkowym plusem włoskiego spaghetti bolognese jest to, że możemy podawać je na różne sposoby oraz z różnymi dodatkami. Doskonałym i ciekawym pomysłem jest przygotowanie oraz zaserwowanie ziołowego spaghetti bolognese z soczewicą.

Przede wszystkim jednak, aby przygotować nasze danie musimy zrobić najpierw odpowiednie zakupy. Powinniśmy zaopatrzyć się w 300 gram spaghetti, jedno opakowanie Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr oraz trzy łyżki oleju. Poza tym niezbędne do przygotowania ziołowego spaghetti bolognese z soczewic będą pomidory z puszki (300 gram), soczewica czerwona ugotowana (300 gram), seler naciowy łodyga (400 gram), jedną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz w kilka świeżych listków bazylii do dekoracji.

Jak już zrobimy niezbędne zakupy to pora wziąć się za gotowanie. Najpierw musisz obrać selera z włókien, po czym pokrój go na nieduże kawałki. Następnie obierz cebulę i również pokrój ja starannie w drobną kostkę, a następnie przesmaż cebulę na rozgrzanej patelni. Gdy cebula zacznie się smażyć do dodawaj powolutku kawałki selera. Potem na patelnię dodaj pomidory z puszki oraz sto mililitrów wody, po to, aby sos nabrał bardziej ziołowego smaku oraz idealnej konsystencji Fix. Kolejnym krokiem będzie doprowadzenie sosu do wrzenia. Następnie do sosu dodawaj soczewicę, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około dziesięć minut na wolnym, niedużym ogniu. W tym samym czasie może wstawić wodę na makaron, a gdy zacznie się gotować to do lekko osolonej wody wrzuć makaron. Zadbaj oto, aby makaron był  al dente, dokładnie go odcedź i gorący makaron wyłóż na talerze. Dodatkowo wierzch makaronu pokryj przygotowanym sosem i udekoruj listkami bazylii. I gotowe! Teraz możesz cieszyć się z całą rodziną wyśmienitym smakiem ziołowego spaghetti bolognese z soczewicą. Smacznego!

 

Story Page